Bir J.J Abrams Efsanesi: Westworld

Bir J.J Abrams Efsanesi: Westworld

Hayal edilen,heyecanla beklenen ve sonuçları sıkça tartışılan bir kavramla başlıyoruz Westworld’e.

ROBOTLAR

Bir furyadır gider hep robotlarla yaşam. Hayatımızdaki bazı ekstra külfetleri bize benzeyen ama biz gibi olmayan bir şeylere yıkarak kendimizi daha insansı hissetme ihtiyacı hissediyoruz sanırım. Nasılsa bu hissiyat hiç bilmiyorum ama robot denince yapılan tanımların geneli der ki “insan hayatını kolaylaştırıcı aletler”. Belki alet kelimesini kullanmam çok da mantıklı olmadı. Sonuçta alet diyince aklımıza tornavida gelir bizim, hadi biraz daha içli dışlıysak ingiliz anahtarı. Pek de ötesi çıkmaz ya varsın öyle olsun.

Şöyle Robotlarla ilgili şeyler düşünüyorum bir yandan da. Aklıma gekdikçe de bir yandan heyecanlanıyorum. Heyecanlanıyorum çünkü çocukluğumuzun ütopyalarının birer parçasıydı robotlar. Nasıl unutabilirim ki jetgillerin hizmetçi robotunu? Hatta robotun en duygusal halini, en bizden olanını, Kanal 7’nin belki de tarihinde yaptığı en güzel işindeki Babürü. Gözlerinden yaş süzülebilen, Türkümsü duygusallıkta olan Babür unutulur mu hiç dostlar? Garip milletiz vessellam. Duygusuz robotu duyguyla imgeleriz. Çünkü tek zayıf noktamız vardır, o da duygularımız. Hassas milletiz biz Türkler. Duygularımızı kontrol eden biner tepemize, robottan beter oluruz. Bu yüzdendir ki robota verdiğimiz duyguyu da yadırgamayız.


Böyle bir furya ile büyüyen, bilim-kurgu kafasında efsane düzeyde olan bir nesil işte “Y Kuşağı”. O yüzden de dünya’ya bakışımız çok farklı. Haliyle de ürettiğimiz şeyler de. İşte bu üreticilerden bir tanesi var ki kendisi en sevdiklerimden olur: “J.J. Abrams

Severek izlediğim diziler vardı. Hatta iki kere izlediğim dizi bile oldu. Üşenmeden 100 bölümlük Fringe‘i iki defa izlemişliştim. Hatta onunla ilgili de bir yazı  bile yazdım.

Neden iki kere 100 bölüm Fringe?

Çok severek izlediğim bir başka dizi daha oldu. Stephen King‘in kaleminden çıkan, J.J. Abrams dokunuşları ile şekillenen 11/22/63. Kennedy Suikastini engellemek için zamanda geriye giden bir öğretmeni konu olan bir mini diziydi. 90 dakikalık filmlerin 120 dakikalık bölümleri olan dizilere çevrildiği şu dönemde 900 sayfalık bir romandan sadece 9 bölüm çekme çılgınlığını sergilemiş olmaları da ayrı bir şeydi. Keşke daha uzun olsaydı dediğim dizilerdendir.

Kennedy Kurtulabilecek mi? 11/22/63

Böylesine muazzam bir kariyeri olan J.J. Abrams’ı daha pek çok projeyle tanıtabilirim size ama ne benim vaktim yeter ne de siz yazının sonunu getirirsiniz. O yüzden de şimdi yavaştan Westworld’e geçelim.Farklı açılardan değerlendirmek istiyorum Westworld‘ü.

Westworld Dünyası

Öncelikle ele alınması gereken şeyin Westworld Dünyası olduğunu düşünüyorum. Neden derseniz de size yukarıda bahsettiğim bir ütopyamız olduğundan bahsetmiştim. İnsanoğlunun önlenmesi güç duygularını açığa çıkarmasına imkan veren, adeta gerçekmişçesine bir yerden bahsediyoruz. İnsandan farkı olmayan robotlardan, pazar günlerimizin vazgeçilmezi kovboy filmlerindeki kasabalardan çıkıp gelen bir plato. Belki de bilimkurgu izleyicisine farklı alanlardan hitap edip kitle genişletilmek istendi, kim bilir.. Hala bile duyduğumda şok olduğum Fringe Şifreleri varken J.J. Abrams’tan her şeyi beklerim.

Bir yer hayal edin ki parayı basıp giriyorsunuz ve canınızın istediği şeyi yapabiliyorsunuz. Buna insan öldürmekten tutun da aklınıza ne gelirse envayi çeşit saykoluğu getirebilirsiniz. (Türkiye’nin dizi hali işte) Peki ya parkın amacı bu mu gerçekten? Bizim parkımızı kuran dayı da böyle mi olsun istiyor?

Westworld iki arkadaş tarafından kurulan ve ilk başlarda pek de kar amacı gütmeyen bir şirket. Ancak zamanla görüyoruz ki devasa bir hal alıyor.

Hikaye Örgüsü

Westworld birbirinden farklı onlarca robotun birbirine bağlı  onlarca hikayesinden oluşuyor. Her rolün bir amacı,bir kapsamı var ve hepsi de bir şekilde birbirine bağlı. Bu bağları çözmeye çalışmak bazen inanılmaz zorlayıcı olabiliyor. Çünkü hikaye muhteşem bir akış ile şekillendiriliyor. Örneğin birinci bölümde gördüğünüz ufacık bir detay sekizinci bölümde açıklanabiliyor. Dolayısıyla da inanılmaz derecede  kafanızı yorabilecek bir dizi olabilir. Elbette ki benim gibi  hatta burada bir dosttan söz edeyim Nurullah gibi kafa ütüleyen dizileri ve filmleri seviyorsanız çılgınlar gibi izleyecek, bir bölüm izler kalkarım diye oturup sezonun yarısını bitirdiğinizi fark edeceksiniz.

Dizi 1973 yılında yayınlanan bir filmin dizi versiyonu. En azından temel olarak onu alıyor diye biliyorum. Genellikle bu tarz durumlarda filmi izler ve dizi ile mukayese ederim. Öyle spoiler ya da dizinin sonunu bilmek beni çok etkilemezdi. Dedim ya iki kere 100 bölümlük Fringe’i izledim diye ancak bu sefer durumlar biraz değişti. Yeni sezonunu sabırsızlıkla beklediğim,hakkında daha ilk bölümlerinden itibaren tonla teori ortaya atılan bu dizinin film versiyonunu izlemekten çekiniyorum. Bu arada film işte bu;

[imdb id=”tt0070909″]

Ben Nasıl Başladım?

Diziyi bir arkadaşım sohbet ederken söylemişti. Bizim neslin meraklı grubunun yapacağı ilk şey olduğu gibi ben de google’a sordum diziyi. Dedim ki nasıl bilirdiniz? O da dedi ki,en azından dediklerinden anladığım, her şeyi bir kenara bırak sen J.J. Abrams seversin,bilimkurgu da seversin, o yüzden bir düşün derim. Google’dan ve Imdb’den aldığım yetkiyle diziyi izleme kararı aldım. O arada yukarıda bahsettiğim Nurullah isimli, Nuri kod adlı şahıs Isparta’ya gelince dur diziyi bununla izleyeyim daha eğlenceli olur dedim. Gerçekten de öyle oldu.

Bir diziye izlerken ya da bir filmi durdurup o konu ile ilgili tartıştığınız oldu mu hiç bilmiyorum ama bizim oldu. Dizinin 68 dakikalık ilk bölümünü yaklaşık 85 dakikada bitirdik.Bizim gibi kafadan birkaç tahtası eksik insanlar için yapılmış bu dizi bizi tam anlamıyla büyülemişti. Elbette bir takım çözemediğimiz şeyler vardı. Ki kendi adıma söyleyeyim uzunca zaman da çözemedim ama yukarda bir yerlerde de bahsetmiştim birinci bölümdeki ufak bir detay sekizinci bölümde açıklanabiliyor. Bu yüzden muhteşem bir dizi olduğunu düşünüyorum ve en kısa sürede en azından ilk bölümü izlemenizi tavsiye ediyorum.

 [imdb id=”tt0475784″]