#EvdeKal – 29. Gün

#EvdeKal – 29. Gün

Gündemin inanılmaz hızlı değiştiği ama hayatın küçük metrekarelere sığmak zorunda kaldığı bir salı gününden herkese merhaba. 75 metrekarelik küçük evimde, bundan birkaç ay önce çok büyük bir keyifle oluşturduğum, her parçasını özenle seçtiğim çalışma alanımdan size ulaşmaya çalışıyorum bugün.

Geçtiğimiz dönemde odaklanma sorunumu çözebilmek için kafelerde oturup yazmayı, hatta bisikletime atlayıp sahil havası aldıktan sonra sahilde oturup bir şeyler yazmayı bile denemiş ancak bir türlü başarılı olamamıştım. Fakat bu sefer çok farklı hissediyorum. Bir şeylere daha rahat odaklanabiliyor ve geçmişte çok rahat odaklandığım bir şeylere de artık odaklanamıyorum. Sanırım bu günler beni ve elbette bizi değiştirdi bile.

#EvdeKal serisinin 3. gününde yine sizlere elimden geldiğince hem sevdiğim videoları hem de okumaktan keyif aldığım makaleleri iletiyor olacağım.


Günün Videoları

Günün videolarına dün olduğu gibi bugün de Serdar Kuzuloğlu ile başlıyorum. CoronaVirüs Dosyası isimli serisinin son videosu ile geleceğe yönelik tahminlemelerde bulunuyor.

İkinci sırada benim de 2 gün önce izleme fırsatı bulduğum bir TEDx konuşması yer alıyor. Bu konuşma özetle neden ingilizce iletişim kurmakta zorlandığımıza ve aslında nasıl düşünmemiz gerektiğine dair ip uçları içeriyor.

Üçüncü sıradaki video ise sanırım twitter kullanan herhangi birine “aklınıza gelen ekonomist” diye sorsak sayacağı ilk 3 isimden biri hatta muhtemelen ilkine ait. Korona sürecinde evinde içerik üretimine hız verenlerden biri de Özgür Demirtaş oldu. Özgür Hoca’nın ekonomi ile ilgili yorumlarını da yine dinlemeye değer buluyorum.

İngilizce artık olmazsa olmaz. Son üç günde paylaştığım makalelerin çoğu ingilizce çünkü içeriklere ingilizce ulaşmak daha kolay ayrıca çok fazla seçenek var çünkü artık dünya dili. Bizim gerek dil yapımızın farklılığından gerekse eğitim sistemimizden, ha bir de mükemmelliyetçiliğimizden kaynaklanan bir ingilizce öğrenememe sorunsalımıza karşın yaklaşık 30 dakikada hap gibi bilgilerle ingilizce grammer yapılarını tekrar edebileceğiniz bir videoyu da dördüncü sıraya alıyorum.

Ve beş numara bunların hepsinden tamamen farklı bir konuda. Her beyaz yakalının hayali olan o şehirden kopma hikayesini başarmaya cesaret etmiş birine ait. Gerçi şu sıralar hemen hepimiz şehrin içindeyken şehirden kopmuş durumdayız ama ondaki durumlar biraz daha farklı. Derin bir nefes alıp hayata başka bakma zamanı.


Günün Makaleleri

Pazar akşamı linkedin’de gezinirken benim henüz başladığım serinin bir başkası tarafından da yapılmaya başladığını gördüm ve heyecanla açıp içeriğini inceledim. Açıkçası benim içeriğimin aksine o daha derin konular işliyordu. Benim blogunda okuduğum ilk yazısı da Elon Musk ile ilgiliydi. Bu nedenle bugünün ilk makalesi İpek Aral’ın blogundan

EVDE KORONA GÜNLÜĞÜ, GÜN 22, 12 NİSAN 2020: https://www.kaynagiminsan2.com/2020/04/12/evde-korona-gunlugu-gun-22-12-nisan-2020/

12 aşamada Kahramanın Yolculuğu: https://medium.com/@bekirarslan/12-asamada-kahramanin-yolculugu-b41bcba5f925

Koronavirüs Algı Araştırması Raporu v.01: http://habitussosyaletki.org/koronavirus-arastirma-01/

Seri#1 Beni Öldürmeyen Acı, Güçlendirir!: https://medium.com/make-innovation-work/beni-%C3%B6ld%C3%BCrmeyen-ac%C4%B1-g%C3%BC%C3%A7lendirir-cfdb4ab66308

How to Speak So That People Want to Listen: https://medium.com/mind-cafe/how-to-speak-so-that-people-want-to-listen-d01ecd87e5d7

The World Needs You To Love Reading: https://medium.com/the-understanding-project/the-world-needs-you-to-love-reading-7d3e7abafe88


Günün Kitabı

Belki de son dönemlerin en çok ilgi çeken kitaplarından, insanların en çok alıntılar yaptığı kitaplarından birisi olan Küçük Prens‘i önermek istiyorum size. Belki de bugünlerde biraz daha anlamlıdır.

Kitabın ufak bir yorumunu da kardeşimin blogundan okuyabilirsiniz: https://iremdede.com/7den-77ye-herkes-icin-oneri-kucuk-prens/

Sadece evcilleştirdiğin kişiyi anlayabilirsin” dedi tilki. “İnsanlarınsa hiçbir şeyi anlayacak vakitleri yoktur.