#EvdeKal – 39. Gün

#EvdeKal – 39. Gün

Haftanın son çalışma günü ve Ramazan ayının ilk gününden herkese selamlar, umarım her şey yolundadır.

Bir haftayı daha evlerimizde bitiriyoruz. Bu haftanın diğerlerinden farklı şu an hemen hepimiz evdeyiz. Yaklaşık 4 günlük sokağa çıkma yasağının ve evde daha çok vakit geçirmenin bu süreçte evlerinden çalışma imkanı bulamayanlara iyi geleceğine eminim.

Açıkçası ben bu sokağa çıkma yasağının sessizliğini çok sevdim ve çok alıştım. Cadde üstünde bir evimiz olduğu için sürekli araba sesine maruz kalıyoruz ne yazık ki. Fakat yasak günleri durum biraz değişiyor ve sadece kuşların sesi oluyor, bu sadece beni mi mutlu ediyor bilmiyorum tabii.

Umarım bugün ve önümüzdeki iki gün de çok güzel geçer. İnanıyorum ki bugünler geçecek ve bizler hayatlarımızın normal akışına dönecek ya da yeni normalleri benimseyeceğiz.

Şimdiden keyifli hafta sonları 🙂


Günün Videoları

En sevdiğim TED ve TEDx konuşmalarını sıralasam hiç zorlanmadan ilk 3’e girebilecek bir konuşma ile başlıyorum bugün, Ayşe Şule Bilgiç ile. Kendisi Pepee’nin yaratıcısı. Çocuklarla iletişim kurmak ve onlara yönelik iş yapmak o kadar üzerine oturmuş ki konuşmasındaki o ses tonu geçişleri bile içinizdeki çocuğu harekete geçirebiliyor.

İkincisi yine keyifli, eğlenceli bir TEDx videosuna ait. Özetle pozitif bakma ve pozitif bakış açışıyla alakalı.

Üçüncü video da yine bir TEDx’e ait. Nevşin Mengü konuşmasında korkmadan, kimi zaman da kendi tabiriyle cahil cesaretiyle yaptığı o seçimlerin onda nasıl değişimlere yol açtığını anlatıyor. Kesinlikle izlenmeye değer.

Ve son video bunlardan çok çok uzakta bir konuda. Henüz 7. Koğuştaki Mucize‘yi izlemeyenler için tat kaçıran sürprizleri olan video orijinal film ile Türkiye yapımı olanın arasındaki farkları konu alıyor. Malumunuz filmin Türk versiyonu Netflix’in pek çok ülkede top listelerine girmeyi başardı ve üzerine onca video çekildi. Eğer filmi izlemediyseniz de önce bu akşam filmi izleyip ardından bu videoyu da izleyebilirsiniz.


Günün Makaleleri

Günün makalelerinde bugün hem benim seçtiklerim hem de bana yollananlar var. O yüzden biraz daha keyifli oldu burası benim için.

İlk makale bir çalışma arkadaşım tarafından gönderildi ve içeriğini çok beğendiğim için sizlerle paylaşmak istedim. Big Data nedir? Machine Learning denen şey nasıl kullanılır sorularına temel cevaplar arayan ve kendi deneyimleriyle örneklendiren güzel bir içerik olmuş.

İkinci makale bu alan için makaleleri organize edebilmek ve hızlıca kaydedip unutmamak adına kullandığım Pocket uygulamasının önerilerinde karşıma çıktı. Kullandığımız yazılımları eğitiyoruz artık. Bizi tanıyorlar ve bizim hoşumuza gidecek içerikleri öne çıkarıyorlar. Dolayısıyla dijital dünyada bıraktığımız ayakizleri çok önemli. Çünkü bir sonraki okuyacağımız şeyi bile artık onlar şekillendiriyor.

Üçüncü makale geçtiğimiz günlerde bir raporunu paylaştığım Habitus Sosyal Etki Derneği‘nin başkanı Aybil Hanımın bir röportajı. Aslında buna makale demek belki de baştan yanlış. Sağolsun kendisi bu röportajı benimle paylaştı ve ben de burada yer vermek istedim. Bir çok farklı konuya değiniyor.

Son makale ise medium’da gezinirken karşıma çıkan, bir çırpıda okunacak 42 maddeden oluşuyor. Aynı fikirde olayım olmayayım farklı insanların deneyimlerini okumak hoşuma gidiyor. “Ben böyle düşünmüyor olabilirim çünkü o yorumları yapan insanın yaşadıklarını yaşamadım” diyorum her seferinde. Günün sonunda hepimizin bakış açışı kendi deneyimleri ile sınırlı ne yazık ki. O yüzden farklı insanların gözünden bakabilmeyi öğrenmek adına bu tarz yazıları çok kıymetli buluyorum.

Ne İş Yapıyorum — Big Data ve Machine Learning — Bölüm 1: https://medium.com/@suyunu/ne-i%CC%87%C5%9F-yap%C4%B1yorum-big-data-ve-machine-learning-b%C3%B6l%C3%BCm-1-5e7eeb07f638

Forget About Setting Goals. Focus on This Instead. : https://jamesclear.com/goals-systems

Dr. Aybil Göker: ”Kadın Her Anlamda Tam Zamanlıya Dönüştü”: https://bigoody.com/roportaj/dr-aybil-goker-koronavirus-gunlerinde-hepimiz-ozdusunumsel-olduk.html

42 learnings from 42 years of life: https://medium.com/@aplusk/42-learnings-from-42-years-of-life-3fdc617ad42d