#EvdeKal – 53. Gün

#EvdeKal – 53. Gün

Güzel bir cuma gününden hepinize merhabalar. Umarım her şey yolundadır.

Dün, karşıma kitap okuma alışkanlıkları ile alakalı bir video çıktı. Bu videoyu hazırlayan youtuber alışkanlığı kazanmada ailesinin etkisinden bahsediyor. Ben de biraz kendi sürecimi sizinle paylaşmak istedim.

Bir öğretmen çocuğu olduğum için kitaplar ve ansiklopediler içinde büyüdüm. Babamın evde kendi kütüphanesini kurmak gibi bir hayali vardı, bu yüzden kitap almayı çok severdi. Hele ki İzmir’e taşındıktan sonra değişen sosyal çevresi sebebiyle neredeyse günde bir kitap bitirir hale gelmişti.

Annem, onu bildim bileli bir şeyler okumayı çok sever. Kitap, dergi ve gazete fark etmeksizin eline geçen her şeyi okur ve inanılmaz derecede bulmaca çözer. Son birkaç yılda daha çok okumaya başladı.

Evin iki numarası çocukluğundan beri dile çok yatkındır. Hep çok fazla kitap okurdu, şimdi evde kaldıkça sanırım gününün yaklaşık yarısını kitap okuyarak geçiriyor. Hatta artık burada yaptığım yazım ve imla hatalarını düzeltme işini de artık ona bıraktım.

Evin üç numarası daha çok küçük. Bu sene 8. sınıf ve sınava hazırlanıyor. Bu dönemde ayda ortalama 3-4 kitap bitiriyor ve okuduğu kitaplar da ortalama 400-500 sayfa. Kitap seçimleri konusunda hemfikir olmadığımız çok nokta olsa bile alışkanlığını ve hevesini baltalamamak için çok fazla yorum yapmıyorum.

Ve gelelim bana. Babadan yadigar bir alışkanlık bende kitap almak. Güzel bir kitap gördüğüm zaman dayanamıyorum. Tabii buradaki güzellik zaman zaman kapak olsa da genel olarak güzel yorumlar alan kitaplar oluyor. Buna karşın birkaç sene öncesine kadar kitap okumak tam bir eziyetti benim için.

Vize arasında eve gittiğim bir gün ben dizi izlerken kardeşlerimin ve annemin kitap okuyor oluşu beni rahatsız etmeye başladı. Ardından üç numaranın da kaçıp kaçıp yanıma gelmeye başlaması üzerine annem, iyi örnek olamadığımı söyleyince başladım kitap okumaya ve elimden geldiğince de okumaya çalışıyorum

Bunların hepsini uzun uzun anlattım çünkü bu alışkanlık kesinlikle aile ile ve doğru kitap seçimleriyle ediniliyor. Evde kaldığımız ve görünen o ki uzun bir süre daha kontrollü olarak evde kalacağımız bu süreçte etrafımızdaki küçüklere örnek olalım.

Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! 

Mustafa Kemal ATATÜRK

Günün Videoları

Bugün günün videolarını seçerken biraz okumak biraz da yazmak üzerine seçmeye çalıştım. Temelde ikisi birbiri ile fazlasıyla bağlantılı. Bir şeyler yazma isteği günün sonunda daha çok okuma isteğini de beraberinde getiriyor ya da tam tersi okudukça yazası geliyor insanın.

İlk video çok sıkı takipçisi olduğum Barış Özcan‘dan. Bu videosunda gerek kitabını gerekse filmini çok sevdiğim bir eserden ve yazarından bahsediyor.

Bir şeyler yazabilmek hayal gücünün harekete geçmesi ile mümkün olmaya başlıyor. Bu nedenle mümkün olduğunca hayal kurabilmek ve çevreden öğrenebilmek gerekiyor. Bugünün ikinci videosu bize bu konuda bir bakış açısı sunuyor.

Günün üçüncü videosu yukarıda bahsettiğim kitap okuma ile alakalı video. Kitap okuma alışkanlığını ailesi, özellikle de dedesi vasıtasıyla kazanan biri bu macerasını ve bu alışkanlığı dinç tutmak için neler yaptığını anlatıyor.

Dördüncü video ise takip etmekten keyif aldığım fakat iki yıldır yeni içerik üretmeyen bir kanaldan. Bu yazı ağırlıklı olarak yazmaktan ve okumaktan bahsediyor fakat şunu biliyor muyuz? “Alfabe’nin Hikayesi ne?”

Ve günün son videosu severek takip ettiğim Kına Demirel’in Sadakati Kutlamak isimli videosu. Tıpkı onun kanalına sadakatini kutladığı gibi ben de bugün bu seriye sadakatimi kutluyorum.


Günün Makaleleri

Geçtiğimiz günlerde Çin temelli bir makaleyi sizlerle paylaşmıştım ve onda kırsalda yaşayan çocukların kentlerdekilere göre dezavantajlarının bu süreçte arttığından bahsediyordu. Bugün paylaştığım ilk makale ise bu süreçteki gizlilik ve veri işleme politikaları ile alakalı.

Diğer makalelerde yorumları ise sizlere bırakıyorum.

Covid-19 Salgınının Dijital Dönemdeki Mağduru Çocuklar: https://www.tomorrow.com.tr/teknoloji/covid-19-salgininin-dijital-donemdeki-magduru-cocuklar/

The Ultimate Shortcut to Entrepreneurial Success: https://medium.com/swlh/the-ultimate-shortcut-to-entrepreneurial-success-3e95550d631f

Relaxing All Social Distancing Behaviors Now Is a Huge Mistake: https://medium.com/@ASlavitt/relaxing-all-social-distancing-behaviors-now-is-a-huge-mistake-c03674423888

İş Geliştirme ve Önceliklendirme Sorunu: https://keremkargin.com/2020/04/20/is-gelistirme-ve-onceliklendirme-sorunu/