Üniversiteyi Verimli Geçirme Rehberi

Üniversiteyi Verimli Geçirme Rehberi

Başlık fazlasıyla havalı ve fazlasıyla iddialı oldu ama yazıya başlarken belirtmek gerekiyor ki bu yazı konusu gereği öznel yargılarla yazılmış, dolayısıyla ne %100 doğru ne de eleştirilemez değil. _Yazının tamamını okuyanlar için_

Üniversiteye başladığımız an büyük bir değişim rüzgarı içerisine giriyoruz. Hayatımızın bundan sonraki kısmını şekillendirecek mesleği önce tanımaya ardından da öğrenmeye girişirken bir yanda da hayatın büyümek ve daha ciddi sorumluluklar almak gibi noktalarını öğreniyoruz.

Üniversiteyi verimli geçirmenin altında yatan ilk sır nasıl biri olduğunu öğrenmek.

Kendini Tanı

Önünde hem teknik hem de kişisel olarak kendini geliştirebileceğin, aynı zamanda da kendini değerlendirebileceğin muhteşem bir zaman dilimi var ve elbette ilk önceliğin kendini ve yetkinliklerini tanımak olmalı. Olmadığın biri gibi olmaya çalışmak ve olmadığın birini geliştirmek yıllar içerisinde büyük bir hayal kırıklığına sebep olabilir ve tüm çaban zay olabilir.

Kendini ve yeteneklerini(en azından yaparken mutlu olduğun şeyleri) tanıdıktan sonraki aşama bu konuda kendine olanaklar tanıman, kendini geliştirmen.

Yeteneklerine Odaklan

Dünya üzerinde yaşayan her insanın çok farklı yetenek kombinasyonları var. Hepimiz yaklaşık zekalardayız ancak kimimizin duygusal zekası(EQ) daha yüksekken kimimizin de mantıksal zekası(IQ) daha yüksek olabiliyor ve bu yeteneklerimizi ve onları kullanış biçimimizi etkileyebiliyor.

Duygusal zekası yüksek ve kalemi güçlü biriysen bu alanda çalışmalı, hikayeler üretmeli ve ürettiğin şeylerle kendini geliştirmelisin. Bir diğer taraftan mantıksal zekası yüksek ve kalemi güçlü biriysen daha teknik konulara odaklanmalı bu konularda içerikler üretmeli ve kendini geliştirmelisin.

Belki doyasıya top peşinde koşmalı belki bir müzik aleti çalmalı belki de sabahlara kadar kod yazmalısın ancak yeteneğin ne ise onu geliştirmek için çaba göstermelisin.

Hayatın hiçbir zaman işten ibaret olmayacak. Mesain bitip de işyerinden çıktığın akşamlarda hem kendini rahatlatabileceğin hem de farklı düşünmene destek sağlayacak bir şeyi mutlaka yapıyor olmalısın.

Alışkanlıklar Edin

Hayatını şekillendireceğin şeylerin alışkanlıkların olduğunu unutma. Bu yüzden güzel alışkanlıklar edin. Her gün yarım saat kitap okumak gibi, gündemi takip etmek gibi.

Örneğin bir köşe yazarı takip et ve onun yazı yayınlama rutini boyunca onu takip et ya da bir blogger ya da bir youtuber.

Yazmayı mutlaka alışkanlık edin. Kendine ait bir not defterin olsun. İstersen benimki gibi dijital istersen klasik bir defter. Mutlaka notlar al ki zaman geçtiğinde geçmişte yaptıklarını unutmadığın bir hatıran olsun.

Yapmak İstediğin İşi Bul

Bizim ülkemizdeki en büyük sıkıntılardan biri ne yazık ki bu ama sen bunu en az hasarla atlat. Kendini tanıdın, yeteneklerini gördün ve alışkanlıklar edindin, artık yapmak istediğin işi bulmaya hazırsın. Gir internete ve o işi araştır. Bak bakalım sana uygun iş hangisi. Buldum dediğin anda da gereksinimlerinin neler olduğuna girip bak, kariyer sitelerinden iş ilanlarını incele.

Henüz daha üniversitedeyken kendini işe ufak ufak hazırla ki rahatlıkla iş hayatına adapte olabil.  Yapacağın bu hazırlıklar iş görüşmesinde kabul edilebilmek için olmasın. O işi gerçekten yapabilmek için öğren ki göz boyamaya çalışmak zorunda kalma, ışık saç. Sonra her şeyi biliyorum ama neden olmuyor deme.

Sosyalleş

Üniversite okumanın velinimetlerini değerlendir. İlk sene mutlaka sosyal ağırlıklı topluluklarda görev al. Sosyal sorumluluk projelerinde çalış, etkinlikler düzenlenmesinde görev ve sorumluluk al. Aldığın sorumluluklar olgunlaşmanı sağlayacak.

Takıma adapte olmayı öğren. Sistemin çıkarı bir kişinin çıkarından kıymetlidir bunu mutlaka benimse.

Bir huzurevi ziyaret et bir de çocuk esirgeme kurumu. Oralardan dersler çıkar.

Stajlar Yap

Zorunlu stajlarını mutlaka en çok şey öğrenebileceğin şekilde yap ki emeğin ziyan olmasın. Hatta mümkünse gönüllü stajlar da yap. İstediğin işi yerinde gör. Teori ve pratik arasındaki uçurumu deneyimle.

Stajın boyunca sorumluluk almaktan çekinme. İstekli olduğunu göster ki sana ayıracakları vaktin kıymetli olduğuna inansın ve gelişimine katkıda bulunsunlar.

Yabancı Dil Öğren

İngilizceyi öğrenmek zorunda olduğun için ya da iş bulmak için değil ufkunu geliştirmek için öğren. Unutma internetteki toplam verinin %60´ı İngilizce. Sana katacaklarını göz ardı etme. Hatta mümkünse yanına bir dil daha koy.

4 yıl geçip de mezun olduğunda keşkelerin yerine deneyimlerin olduğuna emin ol. Unutma seni hayatta bir adım öteye taşıyacak yegane şey deneyim.

Hayatta bir iz bırak. Örneğin dijital bir izin, bir blogun olsun.

Stajdan İş Hayatına

 

Ayrıca bu yazıda katılmadığın herhangi bir şey varsa ya da eklemek istediğin lütfen bana yaz.

[email protected]

twitter.com/alprendede

facebook.com/alprendede

instagram.com/alprendede